Званичне посете

Нема коментара Дели:

1.Стране ће обавестити једна другу о посетама својих званичника. Обавештења се упућују на следећи начин:

– Институција која упућује захтев шаље обавештење директно oфициру за везу стране која је домаћин посете, упућујући копију захтева (cc) oфициру за везу стране која упућује захтев за посету. Чим добије обавештење, oфицир за везу одмах ће потврдити пријем.

– Ако у одређеном року (у зависности од ниже наведене категорије) нема одговора, сматра се да је посета одобрена.

– Ако се приговори упуте у одређеном року, морају се упутити директно oфициру за везу стране која је упутила обавештење. Копија приговора упућује се ЕУ (како Делегацији ЕУ у Београду, тако и Канцеларији Специјалног представника ЕУ у Приштини), која ће посредовати у случају потребе.

2. Обавештење је потребно за следеће категорије званичника:

a. Прву групу чине председник, премијер, заменици премијера, председник Скупштине и министри унутрашњих послова, спољних послова и одбране. Обавештење за ову категорију мора се упутити најмање 72 часа унапред, а сви евентуални приговори морају се упутити током првих 48 часова.

b. Другу групу чине сви други министри, потпредседници Скупштине, директори канцеларија Владе и безбедносних агенција, председници Уставног и Врховног суда, јавни тужилац, као и сва друга лица која имају физичко обезбеђење, примера ради верски поглавари. Обавештење за ову категорију мора се упутити најмање 48 часова унапред, а сви евентуални приговори морају се упутити током првих 24 часа.

3. Свака страна ће именовати по једног званичника који ће имати редован и поједностављен приступ другој страни и за кога ће стране достављати само логистичке информације како би се омогућила припрема посета. Посете ових званичника спроводиће се тако да се унапређује процес нормализације односа или да се пружа допринос свеукупном раду у контексту дијалога уз посредовање ЕУ.

4. Рокови теку без обзира на радне и нерадне дане, али се обавештења морају упутити током радног времена (од понедељка до петка до 17 часова).

5. У случају ванредне ситуације која изискује неодложно путовање, два официра за везу могу да постигну ad hoc договор.

6. О свим евентуалним изменама програма посете мора се известити најмање 24 часа пре посете. У случају мањих кашњења током посете, домаћин ће показати флексибилност.

7. Примена горе наведеног процењиваће се и по потреби ревидирати након три месеца на захтев једне или обе стране.

8. Овај договор примењиваће се од 1. децембра 2014. године.

Извор: Канцеларија за Косово и Метохију

Претходна вест

Регионално представљање

Следећа вест

Интегрисано управљање прелазима

Прочитајте још

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *